Denne utgaven av Badeteknisk Forum inneholder blant annet temaene drukningsalarm, mva-kompensasjon, stresstest ifm. gratisbading og at kvinnene i stadig sterkere grad overtar styringa av landets bade- og svømmeanlegg. Sist men ikke minst, ramser jeg også opp den såkalte “badeforskriften”, eller rettere sagt “Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu m.v.” som trådte i kraft 1. august 1996 – altså for litt over 27 år siden – og som fortsatt gjelder…
Temaet har blitt en føljetong i disse spalter og på ulike konferanser, og mye arbeid er lagt ned fra bl.a. arbeidsgruppa som har jobbet med en revisjon av forskriften faktisk i flere år, og som sendte inn sitt forslaget til revisjon for drøyt halvannet år siden. Vi forstår godt NBTF-leder Svenn-Inge Wickmanns frustrasjon over det jeg tør påstå er “ren arroganse” fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) når det gjelder saksbehandling. HOD sier rett ut at en revisjon av forskriften ikke er prioritert…
Det er egentlig folkehelse vi snakker om når det gjelder badeforskriften. Norge har blant de enkleste kravene i Europa når det gjelder badevann. Mange land har for lengst satt mye tydeligere krav i så henseende. Er det slik HOD vil at helse-Norge skal ha det?
HMS er et populært og mye brukt uttrykk, og kan definitivt benyttes i sammenheng med vannkvalitet. Det samme må sies generelt om publikums sikkerhet i våre mange anlegg, ikke minst sett i lys av de mange drukningsulykker vi har vært vitne til denne sommeren. Heldigvis er det sjelden at det skjer slike ulykker i norske bade- og svømmeanlegg – noe som utvilsomt skyldes et meget godt skolèrt personale på bassengkantene rundt omkring.
Vi har i denne utgaven også satt søkelyset på drukningsalarmer, etter at disse nå i etter hvert ganske mange år har vært på det norske markedet. Mange sitter imidlertid på gjerdet og er i tenkeboksen. Vi tror imidlertid at drukningsalarmer generelt kan være en god investering i publikums sikkerhet, men slike tekniske løsninger kan aldri blir noen erstatning for et våkent og godt skolèrt mannskap ute i anleggene. Vi har derfor lyst til å sitere Teis Lund Gregersen i Jessheimbadet som sier klart og tydelig: – Vi har verdens beste drukningsalarm. Vi har badevakter!
Ha en trygg og fin badehøst!
Bo Norseng, redaktør
Bildet: Drukningsalarmer må ikke bli en sovepute for badevaktene, men kan være et godt supplement som sikrer en optimal trygghet for de badende, for det er slike hendelser som dette bildet illustrerer vi for all del vil unngå. (Bildet er hentet fra ADO arena i Bergen, og er tatt under en øvelse og ikke en virkelig hendelse). Foto: Niklas G. Hodneland.